joi, 14 octombrie 2010

Sfanta Cuvioasa Parascheva - Ocrotitoarea Moldovei

Cand spunem Sfanta Cuvioasa Parascheva, ne vine automat in minte termenul de Ocrotitoare a Moldovei. Crestinii ortodocsi o sarbatoresc astazi pe Cuvioasa Parascheva. Numele acestei sfinte, in limba greaca, se traduce "Sfanta Vineri". Majoritatea istoricilor spun despre Sfanta Parascheva ca ar fi fost de origine greaca, dar ca s-ar fi nascut in Epivata Traciei, localitate care astazi detine astazi denumirea de Boiados, localizat pe coasta de nord a Marii Marmara. Tanara Parascheva, impreuna cu fratele ei, mostenind o mare avere de la parinti, a daruit tuturor saracilor partea ce i se cuvinea de mostenire, retrangandu-se mai apoi in adancul pustiei.

La o varsta tanara de doar 27 de ani, Sfanta a trecut la cele vesnice si a fost ingropata fara ca nimeni sa stie cine era. Trupul acesteia s-a pastrat neputrezit si frumos mirositor, ca printr-o minune, iar acesta a fost dezgropat pentru a fi dus in Biserica Sfintii Apostoli din Epivata. In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Lupu Vasile si asezate pe ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Din anul 1889, moastele sale au fost trmise la Catedrala Mitropolitana din Iasi, acolo unde se afla chiar si pana in prezent. Cu ajutorul site-ului www.sfantaparascheva.com va voi expune aici cateva dintre nenumaratele minuni facute de Sfanta.
  • O doamnă din Bacău voia neapărat să se mute la Iaşi. Mulţi ani s-a chinuit cu această problemă, dar nu putea să reuşească. Şi atunci, după sfatul cuiva, a venit la Sfânta Paraschiva, s-a închinat şi a lăsat pomelnic. Au trecut câteva luni şi ea nu numai că a fost mutată la Iaşi, ci a căpătat şi locuinţă.
  • Un alt preot, tot din Ardeal, mi-a povestit: A fost bolnav de plămâni - T.B.C. -, i s-au făcut multe antibiotice şi el a simţit că începe să orbească. Când s-a dus la doctor, acela i-a confirmat această nenorocire. Preotul imediat s-a urcat în tren şi a venit la Iaşi. Era ora zece seara şi Sfânta Mitropolie era închisă. Atunci el a stat în genunchi afară lângă peretele unde stau moaştele Sfintei Paraschiva, s-a rugat câteva ceasuri plângând. A doua zi a simţit că e sănătos şi până astăzi nu mai are nimic nici cu ochii, nici cu plămânii, slujeşte şi azi Sfânta Liturghie la o mănăstire din Ardeal.
  • O femeie de la ţară, foarte disperată, a venit la Sfânta Paraschiva că i s-a furat vaca. A dat un pomelnic şi a plecat. Peste o săptămână a venit să-i mulţumească Sfintei Paraschiva, că a găsit vaca în al treilea sat.
  • În duminica de 21 februarie a venit o femeie şi a întrebat cu ce poate ea mulţumi Sfintei Paraschiva pentru ajutorul primit. Avea o singură fată studentă, care a fost condamnată de doctori la moarte, găsindu-i-se cancer în sânge - leucemie. Dar mama sa a dat rugăciuni la Sfânta Paraschiva şi fiica ei s-a vindecat, este sănătoasă şi-şi continuă studiile. Am sfătuit-o să dea rugăciuni de mulţumire şi să vină şi ele cât de des la biserică să-i mulţumească Sfintei Paraschiva şi lui Dumnezeu pentru ajutorul primit.
  • A venit o femeie necăjită că soţul ei are pe faţă nişte bube care supurează şi-1 dor - toată faţa îi era cuprinsă de acestea. A încercat la mulţi doctori, cu diferite tratamente şi alifii, dar totul era în zadar, ba parcă după fiecare tratament se înfocau şi se extindeau mai tare. Atunci soţia lui a venit la Cuvioasa Paraschiva, a plâns, s-a rugat la cuvioasa şi a dat pomelnic. Cu o batistă curată ce avea la ea, a desfăcut-o şi a şters sfintele moaşte.Când a ajuns acasă, a pus batista pe faţa soţului şi i s-au mai potolit durerile, iar după o săptămână au dispărut bubele, în fiecare zi stătea câteva ore cu batista pe faţă. Soţia a venit şi a mulţumit Cuvioasei Paraschiva şi lui Dumnezeu şi a spus minunea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu